Faber

FABER 244: Noul test pentru dozarea IgE Specifice în Multiplexing

Cel mai nou test FABER reprezintă un instrument de diagnosticare a alergiilor dezvoltat utilizând nanotehnologia modernă. Alergenii moleculari și extractele alergenice sunt conjugate cu nanobeads utilizând diverse tipuri de legături chimice, optimizând permanent conjugarea proteinelor alergenice cu suportul. Determinarea IgE specifice se realizează utilizând un anticorp secundar anti-IgE iar semnalul pozitiv este detectat de un scanner de înaltă sensibilitate și definiție.

Prima versiune a testului FABER 244-122-122 01 a fost realizată utilizând 122 alergeni  moleculari, 122 extracte alergenice, provenite la nivel global din 123 surse alergenice diferite și obținute din 22 de țesuturi diferite. Lista completă a preparatelor alergenice disponibile în test poate fi găsită în facsimilul raportului FABER 244 anexat la prezentul document.

Moleculele alergenice sunt obținute fie de la furnizori internaționali, care activează aproape în totalitate în sectorul specific al preparatelor alergenice, fie sunt furnizate de laboratorul nostru partener de biochimie a proteinelor. Extractele alergenice, incluse în test datorită caracteristicilor specifice oferite de nanotehnologie și care au scopul de a amplifica și de a completa rezultatele obținute cu moleculele alergenice, au fost obținute de la furnizori internaționali și, în special în lipsa unui material de calitate, au fost produse în laboratorul nostru.

Toate preparatele alergenice sunt evaluate din punct de vedere al calității și al compoziției, calitatea lor fiind monitorizată constant de laboratorul nostru. În funcție de disponibilitatea preparatelor caracterizate se procedează la conjugarea cu nanobeads, utilizând protocoale optimizate și variabile pentru fiecare preparat. Conjugarea cu nanobeads este supusă unei verificări în ceea ce privește eficiența. Această fază de pregătire a  testului FABER diferă complet de cea a microarray-urilor de tip ISAC în cazul cărora este imposibilă o imobilizare ”personalizată” pentru fiecare preparat alergenic în parte.

Nanobeads preparate astfel sunt distribuite în funcție de serie fiind ordonate de un sistem robotizat. Testul gata de executat prevede utilizarea de ser sau plasmă umană, și de un anticorp secundar IgE-specific purificat de afinitate. Semnalul emis de trasor este detectat ca imagine de către un scanner. Imaginea transferată în softul de analiză a testelor este supusă unei examinări riguroase efectuată parțial de respectivul software și ghidată parțial de un operator expert. Analiza rezultatelor, întreprinsă atât de soft cât și de operator, utilizează o bază de date actualizată constant care cuprinde informații privind toate preparatele alergenice. Aceste informații sunt furnizate de platforma Allergome (www.allergome.org).

Odată obținute rezultatele analizei de imagine, acestea sunt transferate în dosarul electronic InterAll, modul extern al platformei Allergome. Un operator expert al CAAM efectuează validarea finală a testului. La finalul validării, InterAll generează rapoartele, introducând comentariile generate de experții în CAAM pentru fiecare test în parte care a rezultat pozitiv, și personalizează antetul raportului în funcție de informațiile laboratorului solicitant.

CAAM în colaborare cu Allergy Data Laboratories s.c. a dezvoltat un instrument inovator de vizualizare a testelor pentru pacienții care efectuează testul FABER. CAAM Digital Reporting System (CDRS).

În urma înregistrării în Aria Rezervată a site-ului CAAM, CDRS, accesibil prin browser de pe toate dispozitivele electronice (smartphone, tabletă, pc) permite vizualizarea dinamică a raportului testului FABER, punând la dispoziția utilizatorului numeroase funcții care permit înțelegerea mai ușoară a rezultatelor unui test complex precum testul FABER. CDRS actualizează și îmbunătățește vizualizarea în funcție de disponibilitatea datelor de pe platforma Allergome, și îi afișează pacientului comentariile actualizate și nu doar acele comentarii disponibile la momentul efectuării testului. CDRS, deja foarte bogat în informații, va fi implementat în timp de dezvoltatorii CAAM/ADL cu mai multe funcții și instrumente. Toate informațiile disponibile pe CDRS sunt transferate prin Internet prin modalitate disimulată și criptată.

Testul FABER 244 utilizează o mică cantitate de ser (120 µl). Testul FABER se poate efectua la în cazul pacienților de vârstă pediatrică, în cazul persoanelor vârstnice și în toate condițiile în care alte teste nu se pot efectua, de persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 100 ani.

Pentru a efectua testul FABER nu este necesar ca persoanele să fie cu stomacul gol, aceste test nefiind influențat de administrarea de medicamente inclusiv a celor prescrise pentru tratarea alergiei. Se poate efectua în toate acele cazuri, foarte frecvente, în care pacientul suferă de dermatită generalizată (de ex. urticarie, eczemă) care ar împiedica efectuarea testelor cutanate.

Testul FABER este fundamental în întreaga patologie alergică precum rinite, astm, urticarie, eczeme, anafilaxie, conjunctivită, tulburări ale aparatului gastro-intestinal.

Testul FABER este foarte util pentru screeningul și diagnosticarea precoce, în special în cazul subiecților cu istoric bogat de boli alergice, sau când sunt detectate valori de IgE totale crescute.

Interpretarea tablourilor de diagnosticare cele mai complexe alte testului FABER este susținută de medici specialiști în alergologie moleculară. Rolul specialistului în alergologie moleculară constă în personalizarea interpretării fiecărui test în parte pe baza rolului desfășurat de fiecare dintre molecule, înțelese ca markeri de risc și a implicării altor surse alergenice evaluate prin intermediul extractelor.

Testul FABER, dezvoltat în laboratorul CAAM, care înglobează experiența și capacitățile celor mai buni experți din domeniul imuno-diagnosticării în multiplexing, al biochimiei proteinelor, al tehnologiei informației aplicată alergologiei și al clinicii alergologice moleculare, este disponibil exclusiv ca serviciu oferit de laboratorul CAAM.

Pentru toate informațiile privitoare la testul prin nanotehnologie FABER 244 vă puteți adresa Centrelor Asociate de Alergologie Moleculară la adresa email dedicată faber@caam-allergy.com.

Pe site-ul www.caam-allergy.com sunt disponibile informații suplimentare. În plus, este posibilă descărcarea rapoartelor pdf ale testului FABER în celelalte limbi disponibile (engleză, germană, franceză, spaniolă, portugheză) și vizionarea versiunii demo a CDRS www.caam-allergy.com/it/cdrs.

Testul de screening pentru alergiile IgE mediate:

Un instrument precis, complet, unit și puternic